Thete-puhujapalvelu

MIKSI THETE ON PERUSTETTU?

Thete-seremoniapalvelu on perustettu, jotta myös uskonnottomat häät ja nimeämisjuhlat saisivat arvoisensa seremonian. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla uskonnottomia on koko väestöstä jo kolmannes. Tunnelmallisten häiden tai nimeämisjuhlan viettäminen ei ole uskonnollisten yhteisöjen yksinoikeus.

MIKSI THETEN PUHUJA SEREMONIAANNE?

Theten puhujat ovat akateemisesti koulutettuja uskonnottomia teologeja. Koulutustamme voi hyvin verrata esimerkiksi kristinuskon pastorien koulutukseen. Kristillisistä puhujista poiketen puhujamme ovat kuitenkin maailmankatsomukseltaan uskonnottomia. Puhujamme tiedostavat elämänvaiherituaalien suuren merkityksen ja ymmärtävät uskonnottoman juhlan erityisluonteen. Theten arvoihin kuuluu myös eri sukupuolta olevan ja samaa sukupuolta olevan parin vihkiseremonioiden yhtäläinen kunnioitus.

SEREMONIA

Häiden tai nimeämisjuhlien seremoniapuhe voidaan suunnitella tunnettujen vihki- tai nimeämiskaavojen mukaan, tai täysin Teidän toiveidenne mukaan. Puheen voitte kirjoittaa myös itse. Teillä on oikeus vaikuttaa puheen muodostumiseen sen jokaisessa vaiheessa. Yksi tai useampi tapaaminen puhujamme kanssa sisältyy palveluumme, ja voitte milloin tahansa ottaa yhteyttä puhujaamme mahdollisten muutosten osalta.

USKONNOTTOMISTA SEREMONIOISTA YLEISESTI

Suomessa vihkimisoikeus on vain uskonnollisilla yhteisöillä ja maistraatilla. Esimerkiksi Ranskassa vihkimisoikeus on sen sijaan vain maistraattiviranomaisilla, jolloin uskonnollinen vihkiminen on Ranskassa aina epävirallinen seremonia. Theten puhujien johtama seremonia on myös luonteeltaan epävirallinen. Tälloin virallinen vihkiminen voidaan suorittaa ennen seremoniaa samana päivänä tai muulloin itselle sopivana aikana maistraatissa.

Nimeämisjuhlan kaava on vapaasti valittavissa, ja siihen voidaan yhdistää esimerkiksi kristillisestä perinteestä tuttu kaste. Nimeämisjuhlassa vanhempi tai vanhemmat voivat myös nimetä lapsellensa kummit samalla tavoin kuin esimerkiksi kristillisessä kastejuhlassa.

MISTÄ NIMI "THETE"?

Nimi "Thete" tulee antiikin Kreikasta, jossa thetet olivat ulkomailta muuttaneita työn perässä tulleita kiertolaisia, joita arvostettiin jopa vähemmän kuin orjia*. "Thete" merkitsee toiseutta, ajan ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Thete-seremoniapalvelu pyrkii huomioimaan toiseuden ajamalla marginaaliin jääneiden uskonnottomien seremonioiden asemaa arvokkaina elämänvaiherituaaleina.